Diabetes Desk

Winkelwagen 0
0,00 €

Diabetes Type 1.5 - Latent Autoimmune Diabetes of the Adult

LADA staat voor Latent Autoimmune Diabetes of the Adult. Het is een vorm van diabetes type 1 bij volwassenen, die geleidelijk begint. Daardoor lijkt het eerst op diabetes type 2. De oorzaak is een stoornis in de afweer.

Bij LADA vernietigt je eigen afweersysteem de cellen die insuline maken. Je lichaam heeft echter wel insuline nodig. Insuline zorgt ervoor dat glucose (suiker) uit je voeding naar de lichaamscellen gaat. Gebeurt dit niet, dan blijft de glucose in het bloed en krijg je te hoge bloedglucosewaarden. Op de lange termijn veroorzaken langdurig hoge waarden complicaties.

Vaak verward met type 2

LADA heeft dezelfde kenmerken als diabetes type 1, alleen ontwikkelt het zich trager. Het wordt vaak pas op latere leeftijd ontdekt en in het begin is behandeling met insuline meestal niet nodig. Daarom denkt men vaak aan type 2.

10-25% van de mensen met de diagnose diabetes type 2 heeft eigenlijk LADA, dat zijn zo’n 65.000 tot 162.500 mensen in België!

Diagnose LADA

De diagnose LADA kan met een bloedonderzoek worden gesteld. Er wordt dan gekeken naar de hoeveelheid suiker in het bloed en of iemand bepaalde antistoffen in het bloed heeft. Bij LADA maakt het eigen afweersysteem de cellen van de alvleesklier kapot die insuline maken. Dat is te zien aan bepaalde antistoffen in het bloed.

Je kunt LADA hebben als je:

  • de diagnose diabetes type 2 hebt,
  • ouder bent dan 20,
  • en geen overgewicht hebt

 

Diabetes type 1.5 - LADA